Djoke Winkler Prins
Djoke Winkler Prins Opleiding
Djoke Winkler Prins, geboren te Breda, ontving haar opleiding aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag, waar zij studeerde bij respectievelijk Corrie Daniskas-Van Zwieten en Sophia van Sante. In Den Haag behaalde zij het einddiploma van de opera-opleiding. Verder volgde zij cursussen bij Rita Streich, Erik Werba, Dorothy Dorow en Elisabeth Söderström.

Gedurende haar carrière heeft zij nog lessen gevolgd bij o.a. Aafje Heynis en bij mezzosopraan Jan DeGaetani in Amerika. Belangrijke coaches waren voor haar Nicola Ferner-Waite en vocal coach Brian Masuda.

Opera en Balletproducties
Djoke Winkler Prins was lid van de Operastudio van de Nederlandse Opera Stichting te Amsterdam, waarna zij nog regelmatig voor diverse operaproducties gevraagd werd. Zij zong er onder andere de volgende rollen: Pedro in "Don Quichotte" van Massenet, Miss Jessel in "Turn of the Screw" van Benjamin Britten, Dorinda in "Orlando" van Händel, Die fliegende Prinzessin in "Schuhu und die fliegende Prinzessin" van Zimmermann.

In Duitsland zong zij in meerdere theaters, o.a. in Augsburg de rol van "Koningin van de Nacht" in Mozart's Zauberflote. Bij Opera Forum in Enschede zong zij onder meer de rol van Klorinda in "Cenerentola" van Rossini en de rol van Miss Wordsworth in "Albert Herring" van Benjamin Britten.

Ook voerde zij enige malen de eenakter "La voix humaine" van Francis Poulenc uit. In 2005 zong zij in een productie o.l.v. Jan Willem de Vriend de rol van Rosalinde in Fledermaus.

Door het Nederlands Dans theater werd zij regelmatig gevraagd. Hier zong zij onder andere "Time Cycle" voor sopraan en orkest van Lukas Foss en de rol van het kind in "l'Enfant et les Sortileges" van Maurice Ravel.

Concertrepertoire
Ook als concertzangeres werd zij veelvuldig gevraagd. Haar repertoire strekte van Haydn en Mozart tot Poulenc. Zij zong onder directie van o.a. de volgende dirigenten: Richard Armstrong, Christean Badea, Bruce Ferden, Bohumil Gregor, Anton Kersjes, Edo de Waart, David Porcelijn, Lucas Vis, Hans Vonk en Jan Willem de Vriend.

Hedendaagse Muziek
Al tijdens haar studie toonde zij grote belangstelling voor de hedendaagse muziek.
Djoke Winkler Prins ontwikkelde zich dan ook tot specialiste op dit gebied. Met diverse ensembles en orkesten werkte zij vele malen mee aan concerten en radio-opnamen van hedendaagse muziek. Zo voerde zij in samenwerking met het Raphael Kwartet het 2e strijkkwartet opus 10 van Schönberg uit. Met het Radio Philharmonisch Orkest zong zij "Jeux des Masques" voor sopraan, klavecimbel en orkest van Matteo d'Amico.

Muziek gecomponeerd voor Djoke Winkler Prins

Vele componisten hebben werken voor haar gecomponeerd, onder andere Burkhard Söll, Joep Straesser, Alex Manassen en Wim Laman. Zowel Jacques Bank als Peter-Jan Wagemans schreven stukken voor haar en het Nederlands Klarinet Kwartet, waar zij veel mee samenwerkte. Jacob ter Veldhuis schreef voor haar "Van grote en kleine vogels" voor sopraan en geluidsband op tekst van Lucebert. De componist Burkhardt Söll schreef voor haar en het Gaudeamus Strijktrio "Totentanz".

CD Opnamen hedendaagse muziek
Zij maakte meerdere cd-opnamen met hedendaagse muziek, o.a. met het Duo Contemporain en het internationale ensemble Entente Musical. In 1996 verscheen "Van grote en kleine vogels" van ter Veldhuis op cd. In 1998 maakte zij een solo-cd met liederen van Burkhardt Söll. Op de eveneens in dat jaar uitgebrachte cd “De Ploeg” zingt zij liederen van Ruyneman.

Recitals
Met verschillende pianisten geeft zij liedrecitals en nam zij liederenprogramma's voor de radio op. Met de pianist James Burch maakte zij een tournee door de Verenigde Staten, waar zij in verschillende steden met veel succes liedrecitals gaf. Met het Radio Kamerorkest onder leiding van Louis Devos nam zij de concertaria’s van Joseph Haydn op.

American Songbook
Als liefhebber van het American Songbook volgde ze jarenlang op dit gebied lessen bij Sylvia Gentil, resulterend in de productie “All about Adam”, een toneelstuk voor drie zangeressen en een pianist, waarin een ruime keus uit het American Songbook aan bod kwam.

Tegenwoordig
Vanaf 2002 heeft Djoke Winkler Prins vele malen in Turkije meegewerkt aan BACH A L'ORIENTALE. Een project van pianiste Anjelica Akbar met vele Turkse musici waarin zij het Turkse publiek op haar eigen wijze met Bach liet kennis maken.
In 2016 nam ze afscheid van het concertpodium. Momenteel treedt zij nog maar een enkele keer in informele kring op. Zij geeft nu voornamelijk les, iets wat zij tijdens haar hele carrière met veel inzet en plezier al deed.
 

Don Giovanni,
Gazzaniga


Schuhu und die Fliegende Prinzessin,
Udo Zimmermann
Fotograaf: Jaap Pieper
 
© DWP 2013